Русалина Мочукова и Руслан Мъйнов с разкошен концерт в Стара Загора

Всички присъстващи на концерта на 07.03.2013 г. в Старозагорската опера ще се насладят на интересни изпълнения и звучни мелодии, поднесени от техни любимци. Музиката е великолепен подарък, която радва сетивата на развълнуваните почитатели.

Великолепното събитие е с обявено начало 19:00 часа. Уникалният теноров глас на Руслан Мъйнов и сопраното Русалина Мочукова, заедно със симфоничния оркестър на операта ще изпълнят известни канцонети, оперетни и оперни арии от Пучини, Супе, Калман, Верди, Лехар, Щраус и др. Диригент е маестро Владимир Бошнаков. Почитателите на класическата музика ще чуят още любимите канцонети “Санта Лучия” и “О, соле мио”, „Наздравица”(“Травиата”), ария на Силва (“Царицата на чардаша”) и ария на Калаф (“Турандот”). Концертът вече се е провеждал на няколко сцени в страната. Двамата солисти са избрали датата на представянето в Стара Загора да е ден преди 8 март – Световния ден на жените. След това, концертът с оркестъра на Старозагорската опера ще очарова и публиката в гр. Троян на 20 март.

Маестро Владимир Бошнаков е роден в семейство на музиканти в гр. Плевен. Възпитаник е на музикалното училище „П.Пипков” в родния град и го завършва през 1990 г. По-късно през 1995г. завършва магистърска степен по хорово дирижиране и кларинет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. В периода 1999-2001 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в класа на професор В. Казанджиев.  Дебютът му е на 25-годишна възраст на сцената на Плевенската филхармония със солист професор Петко Радев.

Дирижира концерти на филхармониите в Шумен, Плевен, Видим, Пловдив, оперни спектакли в Благоевград, Бургас, Варна, камерния оркестър в Добрич, представления на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов” гр. Велико Търново, където през 2005-2010 г. е главен диригент.  През 2002 г. маестро Бошнаков взема участие в създаването на камерен орк. „Студио Примо” и 6 години е негов диригент. Именно с този оркестър той реализира концерти със солисти като Йълдъз Ибрахимова, Васко Василев, Теодосий Спасов, Светлин Русев и други. Работи с талантливите режисьори професор Светозар Донев, професор Пламен Карталов, Христина Ангелакова, Марио Николов и Димитър Шарков. Диригент е на Лауреатски дни „Катя Попова” в Плевен и на музикалните събития на фестивалите „Аполония” в Созопол. От 2011 г. маестро Бошнаков е главен диригент на Плевенската филхармония. Сега дирижира концерти в Държавна Опера Русе.

Руслан Мъйнов е един от най-търсените и успешни актьори-комици в България. Роден е в украинския град Измаил и още от ранна детска възраст проявява своите дарби. Отказва се от тромпета и става възпитаник на училище за заварчици. За малко работи по тази специалност. Не е бил много прилежен ученик, но е надарен с изключително добра способност да запаметява и красиво дар слово. Ето затова винаги се е представял отлично пред черната дъска. Литературата е била любимият му предмет. В този период пее, играе и обикаля България заедно със самодейния състав на училището. Реализира се като главен изпълнител на много роли в местния театър „Импулс”. Когато пристига в България, той кандидатства във ВИТИЗ и решава да остане тук. Приет е с актьорско майсторство в класа на професор Н. Сейкова. Докато е студент, участва в постановките на Младежкия театър „Хладнокръвно в Уестсайд“ и „Грешки от любов родени“ по Лопе де Вега. Малко по-късно става част от екипите на „Господари на ефира”,  „Шоуто на Слави” и „Хъшове”. През 2007 г. става част от колектива на „Комиците” заедно с Христо Гърбов, Любо Нейков и Кръстьо Лафазанов. Напоследък Мъйнов играе в един от най-гледаните телевизионни сериали „Столичани в повече” и в развлекателното предаване „Комиците”. На концерта на 27 юни от 19:00 часа почитателите на популярния актьор ще го чуят и видят в нов образ – певец на оперетни и оперни арии, на канцонети. Той притежава изключителен теноров глас, който в комбинация с артистичния му талант, е обещание за великолепно преживяване.

Сопранът Русалина Мочукова е родена в столицата и през 2003 г. завършва магистърска степен по оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров”. Дебютира едва 20-годишна в Националната опера и балет, като се представя с ролята на Церлина в  в операта от Моцарт “Дон Жуан”. В репертоара й са включени: Елвира от “Пуритани” на Белини, Семирамида от едноименната опера на Дж. А. Росини, Лучия от едноименната опера на Гаетано Доницети, Виолета и Дездемона от оперите „Травиата” и „Отело” на Джузепе Верди, Микаела от “Кармен” на Жорж Бизе, Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Манон от едноименната опера на Жул Масне, , Мюзета от “Бохеми” на Джакомо Пучини.

Освен в България, тя има изяви по театралните сцени в Италия, Германия, Австрия, Испания, Южна Корея, Швейцария, Япония, Франция. През 2005 г. Русалина Мочукова има честта да бъде избрана за специализация в оперното студио на Лучано Павароти и Мирела Френи в Модена (Италия). През 2005 г. Мирела Френи лично й присъжда стипендията „Н. Гяуров”, както и специален приз от конкурса във Виена „Opera Mania”, проведен през 2006 г. През 2007 г българката стига до финал на конкурса „Stuard Burows” в Кардив (Уелс). От 2010 г. Русалина Мочукова е гост преподавател в „Studio Clang Art” (Виена). Там  заедно с известната пианистка Chanda Van Derhard. Води поредица от майсторски класове ”Bellcanto Bella Voce”. От 2011 г. става солистка в Старозагорската опера.

Когато словата на признателност и любов не ни достигат, в помощ идва музиката с нейната несравнима и великолепна изразителност.

Държавна опера Стара Загора ви кани на концерта на 07.03.2013 г. Начало-19:00 часа.

Коментарите са забранени.